RETENCIJA je sastavni dio svake ortodontske terapije i podrazumijeva razdoblje nakon skidanja  fiksnog aparata u kojem se uspostavlja stabilnost zuba. Naime, nakon pomaka zuba u novi položaj potrebno je od 10 do 12 mjeseci da se koštano tkivo oko zuba u potpunosti mineralizira i da se zubi naviknu na nove izvore sila koje ih također mogu pomaknuti – jezik, usne i obraze.

Duljina retencijskog perioda ovisi o vrsti anomalije i starosti pacijenta.

Kod pacijenta koji su završili rast i razvoj ( stariji od 18. – 20. godine života) retencija je  DOŽIVOTNA. Naime, zubi tijekom čitavog života mjenjaju položaj i ne može se  očekivati da će nakon što smo ih aparatićem doveli u novi položaj tu ostati bez retencijskog aparatića.

Vrste retencijskih aparatića

Mobilni retainer ili udlaga

retainerMobilni retainer ili udlaga se radi na osnovu otiska uzetog nakon skidanja fiksnog aparata i pacijentu se predaje najduže 24 sata nakon skidanja fiksnog aparata.napravljen je od tanke, prozirne plastike i nosi se po uputama ortodonta. Ovaj retencijski aparat u našoj ordinaciji dobiju svi pacijenti nakon skidanja fiksnog aparata.

Retencijski aparatić se nosi po uputama ortodonta – prvih 4. tjedna stalo zatim slijedeća dva mjeseca  16 h. ( noć i pola dana), pa 8.h (samo noć)……

Pacijent je dužan i dalje  dolazite na kontrolne preglede ali sve rjeđe i rjeđe. Na tim pregledima ortodont mjenja režim nošenja retencijskog aparatića. Pacijent ne smije  sam mjenjati režim nošenja („jer mu je tako rekao prijatelj ili je pročitao na internetu“) te  niti slučajno naglo prekinuti nošenje.

Retencijski aparatić se održava pranjem  četkicom i pastom u hladnoj vodi. Kada nije u ustima mora biti u kutijici. Zabranjeno je jesti s retencijaskim aparatićem jer se može oštetiti. Prema dosadašnjem iskustvu ne preporućamo zamatanje retencijskog aparatića  u maramice i salvete prikom jela te odlaganje tako zamotanog na stolu jer najčešće završi u smeću. Također se ne preporuća  nošenje  po đepovima jer će puknuti.

Ako retencijski aparatić pukne ili se izgubi apcijent treba odmah nazvati u ordinaciju i tražiti da mu se  napravi novi u roku od 24. sata – nikako ne smije ostati bez retencijskog aparatića.

Fiksni retainer

Fiksni retainer se zalijepi na unutarnju stranu prednjih zuba, najčešće od između očnjaka neposredno prije skidanja fiksnog aparat. Fiksni retainer je tanka žica koja se materijalom za ispune („plombe“) zalijepi na unutrašnje strane zuba. Češće se radi u donjoj čeljusti jer je tu mogućnost recidiva veća i ne smeta zagrizu. U gornjoj čeljusti se retainer lijepi jedino ako ne smeta prilikom kontakta gornjih i donjih zuba. Svrha 3-3 retainera je sprječavanje ponovne kompresije segmenta između očnjaka i zadržavanja položaja sjekutića

Fiksni retainer se češće stavlja kod odraslih osoba, kada je postojala kompresija sjekutića ili razmaci koji su se terapijom zatvorili. Fiksni retainer otežava oralnu higijenu i ne stavlja se „pod obavezno“ svim pacijentima.

Nakon skidanja fiksnog aparata  uzima se otisak i obavezno radi mobilni retainer ili udlaga bez obzira što je pacijent dobio fiksni retainer.

Naime, žica se može odlijepiti s jednog zuba, pacijent to ne vidi i zub se počne vračati i prijašnji položaj. Međutim, kako pacijent ima udlagu koju također nosi, ali manje, ona će taj zub vratiti i držati dok se ortodont ponovno ne zalijepi žicu.

U našoj ordinaciji SVI pacijenti dobiju udlagu kao mobilni retencijski aparatić a neki još i fiksni retainer.

fiksni retainer fiksni retainer

[separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”0″ sep_color=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””]Prije skidanja fiksnog aparata svaki pacijent, odnosno roditelj ili staratelj maloljetnog pacijenta potpisuje suglasnost za skidanje fiksnog aparata te izjavu da je pročitao i razumio gore navedene upute o retencijskom periodu ortodontske terapije.