Ortodontska terapija se može provoditi u bilo kojoj dobi – sve dok pacijent ima zube.

Danas je sve veći broj odraslih pacijenata u terapiji. Pod „odraslim pacijentom“ u ortodonciji se smatraju svi pacijenti koji su završili rast i razvoj – prosječno nakon 18 – 20 godine života. Kako se sa starenjem smanjuje broj stanica i prokrvljenost koštanog tkiva terapija obično traje duže i retencija je doživotna. Također, kako veći broj pacijenata dolazi s već izgubljenim zubima, abradiranim (potrošenim) zubima i poremećenom okluzijom, očekivanja od ortodontske terapije trebaju biti realna, a ne idealna.

Dakle, poslagat ćemo zube koje imamo, osigurati okluziju, stvoriti prostor za nadoknadu nekih zuba i samim tim spriječiti daljnje propadanje zuba i zagriza ali rezultat će biti „realan“ i daleko od onog idealnog rezultata kojeg možemo postići kod mladih osoba koje imaju sve zube.

Zadnjih godina sve se veći broj odraslih u Hrvatskoj odlučuje za ortodontsku terapiju bilo u cijelosti ili prije protetskih radova. Kako se radi o grupi pacijenata srednjih godina najčešće bez određenog broja zuba i nedostatka koštanog tkiva njihovo liječenje je kompleksnije i zahtjeva interdisciplinarnu suradnju – općeg stomatologa, parodontologa, kirurga i protetičara.

Na žalost još uvijek postoji mišljenje pacijenta ali i nekih stomatologa kako ortodontska terapija kod odraslih bez određenog broja zuba i/ili umjerenim gubitkom koštanog tkiva nije preporučljiva jer će uzrokovati još veći gubitak kosti i zuba. Odnosno, ono što često čujemo u ordinaciji – „Ne želim ortodontski aparat jer će mi se zubi rasklimati i ispasti! Dobit ću “paradontozu”!”

Međutim, jedan od uzroka parodontitisa je loš položaj zuba i posljedično loš zagriz. Kod lošeg zagriza opterećenje zuba prilikom žvakanja je patološko. Zub nije opterećen po njegovoj dužinskoj osi – što ga štiti od oštećenja – nego je opterećen drugačije. Uslijed toga dolazi do naginjanja zuba, gubitka kosti, povlačenja zubnog mesa i ogoljenja korijena zuba.

Ortodontska terapija ispravlja položaj zuba i pomaže da bolest dalje ne napreduje. Normalno, kako se ortodontska sila prenosi na onaj dio korijena koji je u kosti, u ovim slučajevima treba biti oprezniji i koristiti slabije sile, pojačavati sidrišne zube itd. Nakon terapije obavezno se stavlja fiksni retainer i potrebno je protetski nadoknaditi zube koji nedostaju.

Prosječni gubitak visine kosti uslijed ortodontske terapije je od 0,5-1 mm, najviše u području ekstrakcijskih mjesta. Ekscesivni gubitak visine kost se gotovo nikad ne viđa kao posljedica ortodontske terapije. Izuzetak je pomak zuba kada postoji aktivni paradontitis. U tom slučaju pacijent se šalje našem suradniku specijalistu paradontologije dr. Dariu Bojčiću na inicijalnu parodontološku terapiju. Tek kada se parodont dovede u stanje bez aktivne upale, započinje se ortodontska terapija i pacijent odlazi na kontrolne preglede parodontologa.

U galeriji slika su prikazani klinički slučajevi ovakvih odraslih pacijenta bilo da se radi samo o ortodontskoj terapiji ili predprotetskoj ortodonciji.

U sljedećem primjeru su se na mjesto donjih ekstrahiranih prvih molara stavili dentalni implantati prije ortodontske terapije (rad dr. Gorana Radice) i ujedino su služili za pojačenje sidrišta tijekom ortodontske terapije. Nakon ortodontske terapije estetski su se preoblikovali sjekutići i napravile nove krunice (također rad dr. Gorana Radice).

ortodontska-terapija-paradontitis-1

ortodontska-terapija-odrasli-057-kraj

ortodontska-terapija-odrasli-057-parodontitis-5-god.nakon-zavrsetka-terapije

ortodontska-terapija-paradontitis-2

Slučaj 2:

ortodontska-terapija-odrasli-041

ortodontska-terapija-odrasli-042

ortodontska-terapija-odrasli-043-3-godnie-nakon-kraja-th.

Slučaj 3:

ortodontska-terapija-odrasli-015

ortodontska-terapija-odrasli-016

Slučaj 4:

ortodontska-terapija-odrasli-paradentoza.jpg

Predprotetska ortodoncija

Ponekad je prije protetskog rada potrebno pomaknutu zube ili podići zagriz kako bi se protetika uopće mogla raditi.

U sljedećem primjeru je fiksna ortodontska terapija rađena samo u donjoj čeljusti. Nakon toga su napravljeni novi protetski radovi u gornjoj i donjoj čeljusti – rad dr. Gorana Radice.

predprotetska-ortodoncija-1

predprotetska-ortodoncija-2

Na sljedećoj slici se mogu vidjeti početak i kraj ortodontske i protetske terapije.

Protetske radove radio je dr. Goran Radica

Osmjeh prije terapije:
predprotetska-ortodoncija-2

Osmjeh poslije terapije:
predprotetska-ortodoncija-2

Zagriz prije terapije:
ortodontska-terapija-odrasli

Zagriz poslije terapije:
ortodontska-terapija-odrasli

U sljedećem primjeru je fiksna ortodontska terapija rađena samo u donjoj čeljusti. Nakon toga pacijent je upućen svom stomatologu koji je napravio nove protetske radove u gornjoj i donjoj čeljusti.

ortodontska terapija odrasli

Na sljedećoj slici mogu se vidjeti početak i kraj ortodontske terapije. Pacijentica je upućena od svog stomatologa nakon što nije bila zadovoljna izgledom osmjeha i odnosom zuba i gingive u privremenom protetskom radu. Napravljena je ortodontska terapija samo u gornjoj čeljusti a nakon toga novi privremeni protetski rad.

Osmjeh prije terapije:
predprotetska-ortodoncija-2

Osmjeh poslije terapije:
predprotetska-ortodoncija-2

Zagriz prije terapije:
ortodontska-terapija-odrasli

Zagriz poslije terapije:
ortodontska-terapija-odrasli

U sljedećem primjeru pacijent je zahtjevao terapiju samo u gornjoj čeljusti radi ljepšeg osmijeha.

aparatic u jednoj čeljustiU ovom primjeru pacijent je započeo terapiju nezadovoljan ishodom priješnje ortodontske terapije pri čemu su mu bila izvađena oba gornja prva premolara (“četvorke”).

ortodontska terapija

U ovom primjeru pacijent je započeo terapiju nezadovoljan izgledom zuba sa razmacima.

razmak među zubima

U sljedećem primjeru prikazan je pacijent s kompresijom koji je već bio u ortodontskoj terapiji kada su izvađeni gornji i donji prvi premolari. U međuvremenu je došlo do resorpcije –gubitka korijena gornje desne  „dvojke“. Pacijentu je započeta terapija s fiksnim aparatom u obje čeljusti . Zadržana je „dvojka“ radi estetskih razloga. Nakon terapije zub je izvađen i napravljen je protetski nadomjestak – rad dr.Željke Baričević

protetika resorpcija korijena zuba

Rad Dr. Željke Baričević i zubotehničkog laboratorija Jasna Jakelić

U sljedećem primjeru prikazan je pacijent s progenijom i hypodontiom (nedostatkom) oba gornja lateralna sjekutića. Ortodontskom terapijom je dobiven normalan pregriz i prostor za nadoknadu lateralnih sjekutića. Radi estetskih razloga u toku terapije su dodana dva zuba koja nedostaje. Nakon završene ortodontske terapije pacijent je upućen svom stomatologu koji mu je napravio protetski rad.

Zagriz prije terapije:
ortodontska-terapija-odrasli

Zagriz poslije terapije:
ortodontska-terapija-odrasli

Izgled nakon protetskog rada:
ortodontska-terapija-odrasli

U sljedećem primjeru je fiksna ortodontska terapija rađena prije ortognatske kirurgije – operacije gornje i donje čeljusti kod pacijenta sa progenijom.

progenija operacija

U sljedećem primjeru vidi se mikroimplantat i parcijalni fiksni aparat za otvaranje prostora za smještaj implantata na mjesto izgubljenog donje prvog molara

ortodontska-terapija-odrasli

ortodontska-terapija-odrasli

ortodontska-terapija-odrasli

Odrasli pacijenti često imaju „recesije“ – neupalno pojedinačno povlačenje gingive uz posljedično ogoljenje zubnog vrata koje izaziva bolne senzacije. Pravilnim odabirom i postavljanjem bravica može se promjeniti nagib zuba pri čemu sa taj dio korijena zuba uvlači više u kost te spriječava daljnje napredovanje a ponekad i smanjenje recesije.

ortodontska-terapija-odrasli

Zagriz prije ortodontske terapije:
ortodontska-terapija-odrasli

Zagriz poslije ortodontske terapije:
ortodontska-terapija-odrasli

Izgled 2 godine nakon završetka terapije:
ortodontska-terapija-odrasli

Smanjenje recesije na gornjem lateralnom sjekutiću:
ortodontska-terapija-odrasli

ortodontska-terapija-odrasli

U sljedećem slučaju je pacijentu prije postave aparata u donju čeljust napravljen transplatat sluznice nepca u područje donjih sjekutića – rad dr. Daria Bojčića specijalista parodontologije.

ortodontska-terapija-odrasli-061ortodontska-terapija-odrasli-062

Također, na sljedećim slikama se vidi bitno poboljšanje stanja gingive i kosti nakon parodontološke terapije koju je također radio dr. Dario Bojčić, spec.parodontolog.

ortodontska-terapija-odrasli-064.-Inicijalna-paradontoloska-terapija-prije

ortodontska-terapija-odrasli-065-Inicijalna-parodontoloska-terapija-poslije

ortodontska-terapija-odrasli-66-Nekrotizirajucu-ulcerativni-parodontitis-prije

ortodontska-terapija-odrasli-67-Nekrotizirajuci-ulcerativni-parodontitis--dva-tjedna-nakon-terapije

Prikazi ostalih slučajeva:

DUBOKI ZAGRIZ

Slučaj 1:

ortodontska-terapija-odrasli-001

ortodontska-terapija-odrasli-002

Slučaj 2:

ortodontska-terapija-odrasli-003

ortodontska-terapija-odrasli-004-poslije

Slučaj 3:

ortodontska-terapija-odrasli-017

ortodontska-terapija-odrasli-018-

Slučaj 4:

ortodontska-terapija-odrasli-034

ortodontska-terapija-odrasli-035

Slučaj 5:

duboki zagriz

KOMPRESIJA –fiksni aparat bez ekstrakcije zuba

Slučaj 1:

ortodontska-terapija-odrasli-007

ortodontska-terapija-odrasli-008

Slučaj 2:

ortodontska-terapija-odrasli-019

ortodontska-terapija-odrasli-020

Slučaj 3:

ortodontska-terapija-odrasli-021

ortodontska-terapija-odrasli-022

Slučaj 4:

ortodontska-terapija-odrasli-032

ortodontska-terapija-odrasli-033

Kompresija, nedostatak gornjeg desnog očnjaka – na njegovo mjesto pomaknut je prvi premolar:

ortodontska-terapija-kompresija

U sljedećem primjeru je rađen „striping“ – aproksimalna redukcija cakline donjih sjekutića da bi se stvorio prostor za smještaj istih

ortodontska-terapija-odrasli-009

ortodontska-terapija-odrasli-012

Kompresija – fiksni aparat i ekstrakcija oba gornja prva premolara

ortodontska-terapija-odrasli-013

ortodontska-terapija-odrasli-014

Nedostatak oba lateralna sjekutića “dvojki” na čijem mjestu su postavljeni očnjaci.

nedostatak sjekutića

Kompresija –fiksni aparat i ekstrakcija jednog donjeg sjekutića

ortodontska-terapija-kompresija-ekstrakcija

U sljedećem primjeru prikazan je pacijent s kompresijom koji je već bio u ortodontskoj terapiji. Za rješavanje kompresije donje čeljusti izvađen je sjekutić. Nkon terapije je došlo i do smanjenja recesija na očnjacima jer smo pomakli zubni korijen u bolji položaj.

vađenje sjekutića ortodontska terapija

OTVORENI ZAGRIZ

Slučaj 1:

ortodontska-terapija-odrasli-005

Add Form

ortodontska-terapija-odrasli-006

Slučaj 2:

ortodontska-terapija-odrasli-028

ortodontska-terapija-odrasli-029

Slučaj 3:

ortodontska-terapija-odrasli-030

ortodontska-terapija-odrasli-031

Slučaj 4:

ortodontska-terapija-otvoreni-zagriz

OBRNUTI PRIJEKLOP

ortodontska-terapija-obrnuti-prijeklop-zuba

Slučaj 2:

ortodontska-terapija-odrasli-057-osmjeh

Početak:

ortodontska-terapija-odrasli-057-osmjeh

Kraj:

ortodontska-terapija-odrasli-059-kraj

Osmjeh:

ortodontska-terapija-odrasli-060-osmjeh_

U sljedećem primjeru prikazan je pacijent s križnim zagrizom.

krizni zagriz

U sljedećem primjeru prikazana je terapija kod 28-godišnjeg pacijenta koji je u djetinjstvu izgubio gornji desni centralni sjekutić uslijed traume te je nosio malu protezicu – „žabicu“.

Osim toga, u donjoj čeljusti su bili izvađeni lijevi drugi premolar „petica“ i prvi molar „šestica“. Također, pacijent je imao i otvoreni zagriz te protruziju frontalnih zuba (bili su izbačeni naprijed). Nakon dijagnostike odlučeno je da se na mjesto izgubljenog sjekutića pomakne lateralni sjekutić „dvojka“, te ekstrakcija prvog gornjeg lijevog i donjeg desnog premolara „četvorke“  radi rješavanja protruzije zuba i otvorenog zagriza. Na mjesto izgubljenog prvog donjeg lijevog molara je nakon terapije stavljen implantat – rad dr. Gorana Radice.

avulzija zuba

Izvlačenje imapktiranih zuba

Impaktirani zubi su zubi koji su ostali u čeljusti i nisu nikli na svoj normalni položaj. Ovi zubi mogu ostati u čeljusti cijeli život, međutim vrlo često dobiju impuls i počnu nicati.

Problem koji tada nastaje je oštećenje korijenova susjednih zuba do te mjere da se ti zubi moraju izvaditi. Stoga je stav da se ovakvi izubi izvlače ortodontski, a ako to nije moguće ili pacijent ne želi, zub je potrebno odstraniti ili bar kontrolirati redovitimRTG snimkama.

Sljedeća CT snimka pokazuje oštećenje korijena trajnog desnog lateralnog i centralnog sjekutića kod 14-godišnjeg pacijenta prilikom nicanja impaktiranog desnog očnjaka. Očnjak je kirurški odstranjen, a sjekutići su morali biti devitalizirani i odstranjen im je resorbirani vrh korijena.

ortodontska-terapija-odrasli-69-Impaktirani-ocnjak--curin-

ortodontska-terapija-odrasli-70-Impaktirani-ocnjak-CT

U dolje prikazanim slikama se vidi impaktirani drugi trajni premolar koji je resorbirao dio korijena i krune prvog trajnog molara. Pacijent se javio zbog jakih bolova u području molara koji je bio intaktan te je napravljen ortopantomogram. Molar se morao izvaditi i pacijent je trenutno u terapiji.

ortodontska-terapija-odrasli-82-Impaktirani-premolar

ortodontska-terapija-odrasli-83-impaktirani-premolar

U ovom slučaju je 41.godinu starom pacijentu počeo nicati impaktirani desni gornji očnjak pri čemu je ugrozio lateralni sjekutić . Pacijentu je stavljen fiksni aparat te je zub smješten u luk. Kako je pacijent odustao od postave aparata u donjoj čeljusti na kraju nije dobivena zadovoljavajuća okluzija na što je upozoren.

ortodontska-terapija-odrasli-71-Impaktirani-ocnjak

ortodontska-terapija-odrasli-72-Impaktirani-ocnjak

ortodontska-terapija-odrasli-73-Impaktirani-ocnjak

ortodontska-terapija-odrasli-74-Impaktirani-ocnjak

U ovom slućaju 28.godina star pacijent je zatražio ortodontsku terapiju. Na pregledu je uočen perzistentni donji desni mliječni očnjak a ortopan je potvrdio postojanje impaktiranog trajnog nasljednika. Tijekom terapije je uočeno oštećenje korijena desnog lateralnog sjekutića koji je izvađen a na njegovo mjesto je postavljne očnjak i preoblikovan ljuskicom.

ortodontska-terapija-odrasli-75-impaktirani-donji-ocnjak

ortodontska-terapija-odrasli-76-impaktirani-donji-ocnjak

ortodontska-terapija-odrasli-77-impaktirani-donji-ocnjak

ortodontska-terapija-odrasli-78-Impaktirani-donji-ocnjak

ortodontska-terapija-odrasli-79-Impaktirani-ocnjk-kraj

ortodontska-terapija-odrasli-80-brusenje-za-ljuskicu

ortodontska-terapija-odrasli-81-

U sljedećem primjeru prikazan je pacijent kojemu je očnjak niknuo na nepcu i pomoću aparata smo ga smjestili u zubni luk.

očnjak na nepcu