Ortodoncija je dio stomatologije koji se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i čeljusti kako bi se dobio lijep osmijeh i oralno zdravlje.

Ortodoncija je kao izdvojena znanstvena i stručna stomatološka grana inaugurirana 1900. godine osnivanjem Angle School of Orthodontia i American Society of Orthodontics (1901.) u Saint Louisu. Dakako da su se i davno prije spominjale ortodontske anomalije (Hipokrat, Aristotel, Celsus, Plinije), a prvi pokušaji ozbiljnijeg liječenja potječu od Pierra Faucharda (1728).

Ne izgledaju ružno samo pokvareni zubi već i loše položeni zubi. Takve loše položene zube ispravlja stomatolog – ortodont, a oni se ispravljaju različitim ortodontskim aparatima.

Znakoviti razvoj struke zamijećen je u posljednjih desetak godina uvođenjem sofisticiranih postupaka liječenja primjenom fiksnih aparata koje danas dominiraju u odnosu na metode liječenja mobilnim aparatima. Ortodoncija je izričito specijalistička struka i njome se bave isključivo specijalisti koji nakon završenog stomatološkog fakulteta moraju završiti još tri godine specijalizacije te položiti specijalistički ispit.

Zadnjih godina ortodonciju počinju raditi i opći stomatolozi bez položenog specijalističkog ispita i neophodnog ortodontskog predznanja smatrajući kako su im „vikend tečajevi“ i/ili online seminari (koje vam prezentiraju diplomama na zidu) dovoljni za bavljenje ortodoncijom, pri čemu obmanjuju pacijente i srozavaju kvalitetu ortodontske usluge.

Takav stav dodatno podržavaju brojni proizvođači ortodontskog materijala na način da prezentiraju ortodontsku terapiju kao postavu bravica koju može svatko napraviti i onda mjenjati lukove po njihovoj „kuharici“. Naravno, njihov glavi cilj je veća zarada, a ne vaše zdravlje.

Međutim, ortodontska terapija je više od „kuharice“. Svaki pacijent je poseban i zahtjeva detaljnju analizu i dijagnostiku anomalije, za što je potrebno specijalističko znanje. Popis svih specijalista ortodoncije u Republici Hrvatskoj je dostupan na stranicama Hrvatskog ortodontskog društva te vas molimo da, prije nego što se odlučite za ortodontsku terapiju, provjerite je li vaš terapeut licenciran za rad u ortodonciji, osnosno je li specijalist ortodoncije priznat u Republici Hrvatskoj.

Također, svaki specijalist ortodoncije ima uvjerenje o položenom specijalističkom ispitu koje vam može pokazati na vaš upit.

Prepuštanje vlastith zuba nekome tko za to nije obučen predstavlja rizik i obično završi loše i puno skuplje nego što ste se nadali, jer morate tražiti novog terapeuta da popravi loše odrađenu ortodontsku terapiju.

Uzroci lošeg položaja zubi su različiti:

  1. nasljeđe – veliki zubi  “na tatu” i mala čeljust “na mamu” (pa nastaje kompresija ili gužva zubi jer se ne mogu smjestiti), različiti rast čeljusti (jedna raste više od druge pa se zubi donje i gornje čeljusti ne dodiruju pravilno), manjak i višak pojedinih zubi, itd…
  2. urođene anomalije – rascjepi
  3. druge sistemske bolesti – hormonalni poremećaji
  4. loše navike – sisanje prstiju i usne, tiskanje jezikom, nepravilno gutanje, disanje isključivo na usta, itd…
  5. prerano izgubljeni mliječni zubi i kasniji gubitak trajnih zubiizgubi se mjesto za trajne nasljednike i nastaje gužva ili čak neki zubi nemaju gdje niknuti pa ostaju u kosti. Ovo je posljedica loše ili nikakve higijene i nepopravljanja mliječnih zubi, odnosno nebrige za dječje zube. Na žalost, najveći broj ortodontskih pacijenata u Hrvatskoj su upravo oni koji su prerano izgubili mliječne zube i/ili trajne zube, jer ih nisu prali niti odlazili kod stomatologa. Ortodontske anomalije uzrokovane preranim gubitkom mliječnih zubi i kasnije gubitkom trajnih zubi u suvremenom svijetu gotovo da i nema, a u Republici Hrvatskoj je gotovo svako treće dijete bez trajnih prvih molara –  “šestica”.

Ortodontska terapija se započinje u potpuno saniranom zubalu – svi zubi moraju biti popravljeni. Higijena tijekom terapije mora biti savršena i u pravilu se fiksni aparati ne stavljaju pacijentima s lošom higijenom, a također se terapija može i prekinutu na zahtjev ortodonta, ako je higijena loša. Oštećenja cakline zuba i karijes, koji mogu nastati tijekom terapije, isključiva su posljedica loše higijene za koju je odgovoran pacijent.

Kada je najpovoljnije vrijeme za ortodontsku terapiju?

Najpovoljnije vrijeme za ortodontsku terapiju je između 10. i 14. godine kada glava i čeljusti još uvijek rastu. Međutim, ako je nepovoljan položaj zuba glavni uzrok anomalije, oni se mogu ispravljati tijekom cijelog života.

djeca-sa-aparatima

Anomalije koje su posljedice nepravilnog razvoja čeljusti također se mogu poboljšati i nakon završenog rasta i razvoja, ali manje uspješno i uz kombinaciju s kirurškom terapijom. U nekim slučajevima čeka se završetak rasta i razvoja čeljusti i tek se onda  pristupa rješavanju anomalije kombiniranom kirurškom i ortodontskom terapijom. U ovom slučaju, najčešće se radi o nasljednoj progeniji – povećanom rastu donje čeljusti u odnosu na gornju.

ortodontski-aparatic

Koje su vrste ortodontske terapije?

Ortodontska  terapija se provodi pomoću mobilnih i fiksnih aparata. Mobilni aparati se mogu tijekom terapije vaditi iz usta i mogu se izrađivati za svaku čeljust posebno ili samo jedan aparat za obje čeljusti. Ovi aparati imaju malo područje djelovanja i djelotvorni su za vrijeme rasta i razvoja na način da preusmjeravaju, zaustavljaju ili potiču rast čeljusti, te sprječavaju loše navike kao što su sisanje prsta ili nepravilno gutanje. Njihovo djelovanje je kod starijih pacijenata slabo. Mobilnim aparatima se ne mogu pravilno i u cijelosti ispravljati jako nagnuti i rotirani zubi, te zubi koji su niknuli na pogrešnom mjestu. Za takve anomalije koriste se fiksni aparati koji se sastoje od bravica, lukova i različitih dodatnih elemenata.

MOBILNI APARATI ZA JEDNU ČELJUST (aktivne ploče)

ortodoncija_01ortodoncija_02Mobini aparati za jednu čeljust

[separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””]MOBILNI BIMAKSILARNI APARATI – AKTIVATOR I BIONATOR – Za obje čeljusti u jednom komadu

Mobilni bimaksilarni aparat ortodoncija_05

INDIKACIJE – isključivo u doba rasta i razvoja

  1. korekcija odnosa između čeljusti (poticanje ili kočenje rasta – skeletalni efekt)
  2. pomak zuba – dentalni efekt koji je jače izražen od skeletalnog
  3. korekcija nepodesnih navika – sisanje prsta, infantilno gutanje…

Konfekcijski – gotovi mobilni aparatići Myoresearch i LM-Activator

trainer-for-kids lm-aktivator

U našoj ordinaciji od 2008. godine u ponudi imamo gotove mobilne aparatiće – Trainer system™, Myobracefor braces system ™ i TMG System™, LM-Activator™ Trainer system™ te LM-Activator™.

To su gotovi, bimaksilarni gumasti aparatići različitih namjena i veličina za rješavanje miofunkcionalnih poteškoća kod djece, dakle u mliječnoj i mješovitoj denticiji. Koriste se primarno kod nepodesnih navika – sisanja prsta, disanja na usta…

Kako se radi o gotovim aparatićima, tako imaju izuzetno mali raspon djelovanja za razliku od individualnih mobilnih bimaksilarnih aparata – aktivatora i bionatora koji se rade za svakog pacijenta posebno na osnovu otisaka.

Bimaksilarno znači da je aparatić u jednom komadu za obje čeljusti. Miofunkcionalno znači da se sila mišića prenosi na čeljusti i zube te dovodi do ispravljanja anomalije. Kao i svaka ortodontska sila – mora biti optimalna – ako je preslaba neće imati efekt, ako je prejaka dijete neće nositi aparatić i ispadat će mu iz usta.

Dobivanje takve optimalne sile utvrđuje se u II fazi izrade individualnih aparata koja se naziva konstrukcijski zagriz. Tada, radimo pomake čeljusti u sve tri dimenzije i utvrđujemo optimalnu silu. Kako ne postoje dva ista djeteta s istom anomalijom i oblikom zuba ovako izrađeni individualni bimaksilarni aparat najbolje je rješenje bez obzira što postoje različite veličine gotovih Trainera™i LM-Activatora™. Također, prednost individualno napravljenih aparata je mogućnost usmjeravanja nicanja zuba, podizanje zagriza, dodavanje dodatnih aktivnih elemenata (vijaka, opruga, lukova..) pomoću kojih se dosta dobro korigira anomalija i položaj pojedinih zuba. Više o našim mobilnim aparatićima.

Kako smo među prvima počeli s uporabom takvih konfekcijskih aparata, vidjeli smo njihove nedostatke i loše rezultate u usporedbi s individualno napravljenim aktivatorima i bionatorima.

Osim toga, naša ortodoncija predstavlja nastavak dugogodišnje ortodontske prakse prim.mr.sc. Vilme Radice, DMD, spec.ortodont, prvog ortodonta u Splitu koja je većinu radnog vijeka ispravljala ortodontske anomalije brojnim generacijama splićana upravo s ovim individulanim bimaksilarnim aparatima. Poučeni njenim iskustvom i našim lošim rezultatima više ne koristimo konfekcijske aparatiće jer za svoje pacijente želimo isključivo najbolje rezultate terapije. Tim više što je za pacijenta u finacijskom pogledu isto jer je cijena terapije gotovim gumastim bimaksilarnim apartima ista ako ne i veća od klasičnih aktivatora i bionatora, a rezultati bitno manji. Izuzetno ih dajemo našim malim pacijentima u mliječnoj denticiji kod postojanja nepodesne navike – sisanja prsta.

trainer-for-kids

Myobrace for braces system™ su također gotovi, bimaksilarni gumasti aparatići koji imaju utore za bravice i koriste se u kombinaciji s fiksnim aparatom. Ove aparatiće koristimo često jer su se pokazali izvrsni u rješavanju funkcionalnih poremećaja koji obično prate određene ortodontske anomalije. Najčešće ih dajemo pacijentima s otvorenim zagrizom jer izvrsno rješavaju poremećaj funkcije jezika i usna koji se samom uporabom fiksnog aparata ne može riješiti. Osim toga postoje i u obliku štitnika za pacijente s fiksnim aparatom koji se bave kontaktnim sportovima.

myobrace

TMG System™ se koriste kod pacijenta sa problemima bolova u zglobu. Rijetko ih koristimo jer kod takvih pacijentata nakon dijagnostike radimo individualne udlage koje imaju bolje rezultate.

Fiksni ortodontski aparati

Kod fiksnih aparata, bravice se lijepe na zube ali ih ne oštećuju. Tijekom terapije izmjenjuju se lukovi i dolazi do pomaka zuba. Jedini nedostatak ovih aparata je njihova vidljivost, ali danas postoje i bijele bravice koje su estetski prihvatljive. Optimalno vrijeme trajanja terapije s klasičnim fiksnim aparatima je oko 20 mjeseci, a sa samoligirajućim bravicama terapija je prosječno šest mjeseci kraća i razdoblja između kontrola su duža.

ortodontska-terapija

Fiksni aparat – bravice

Nakon završene terapije, a kako bi se zadržao ispravljeni položaj zuba, obavezno se nose mobilni aparati ili udlage (retaineri), u početku stalno, a kasnije sve manje i manje.

Danas se često radi terapija u dvije faze, tako da se prvo mobilnim aparatima korigiraju čeljusni odnosi, a fiksnim kasnije položaj zuba.

Osim klasičnih mobilnih aparata u obliku proteza, postoje i mobilni aparati sa ortopedskim i ortodontskim djelovanjem kod kojih je jedan dio aparata smješten na području glave (vrat, čelo ili brada) – headgear i Dailareova maska. Ako se koriste na vrijeme i uz dobru suradnju, mogu izvrsno utjecati na rast čeljusti.

Ortodontska terapija samo u jednoj čeljusti je rijetko indicirana. Bez obzira što su zubi u drugoj čeljusti relativno dobro poslagani, nemoguće je dobro ispraviti odnose između donje i gornje čeljusti bez aparata u obje čeljusti.

Za svaku uspješnu terapiju neophodna je suradnja pacijenta. Ako se aparati, različite gumice ili headgear vremenski ne nose prema uputi ortodonta, rezultati će biti nezadovoljavajući.

Dodatni linkovi: