Fiksni ortodontski aparati dio su ponude ortodontskih usluga Stomatološke ordinacije Radica. U našoj ordinaciji se za aparate koriste isključivo self-ligating ili samoligirajuće bravice – Quick – Forestadent, Quick clear – Forestadent.

QuicKlear_nevidljivi_aparatic_za _zube

Naša pacijentica Domina sa QuicKlear nevidljivim fiksnim aparatićem.

Od sudenog 2014.godine radimo s potpuno keramičkim samoligirajućim bravicama – TruKlear koje su u kombinaciji s bijelim žicama potpuno nevidljive.

ortodontska-terapija-odrasli-68-Truklear-bravice

Self-ligating tehnika je fiksna ortodontska tehnika novijeg datuma koja koristi posebnu vrstu samoligirajućih bravica. U fiksnoj ortodonciji bravica („pločica koja se lijepi na zub“) je samo posrednik koji silu koju stvara žica prenosi na zub i on se pomiče u pravilni položaj.

Kod svih konvencionalni sustava žica se u utor (slot) bravice učvršćuje uz pomoć ligatura koje mogu biti gumene ili žičane. Kod samoligirajuće bravica postoji elastični klip koji omogućuju vezanje žice u slot bez ligatura, što znatno pojednostavljuje postupak.

Prednosti samoligirajućih bravica su:

  1. bolji kontakt između žice i bravice
  2. nisko trenje između bravice i žice – optimalne „više biološke sile“ koje bolje  pomiču zub
  3. kraće vrijeme ligiranja (izmjena žice) – kraće vrijeme kontrole
  4. redukcija trajanja terapije i broja posjeta – prosječno kraća terapija za 6-7 mjeseci, kontrole svakih 10 – 12 tjedana (kod ostalih tehnika 6-8 tjedana)
  5. lakše i učinkovitije održavanje higijene – ligature su sklone zadržavanju hrane i time nastanku karijesa. Sustav bez ligatura je samim time “čišći”
Samoligirajući estetski fiksni aparat

Samoligirajući estetski fiksni aparat

Samoligirajuće bravice pružaju korist pacijentu i liječniku. Pacijenti uživaju u prednostima kao što su bolja higijena, estetika, udobnost i brža terapija.

Liječnik ima koristi zbog uštede vremena, kao i preciznijih pomaka zuba uslijed djelovanja super elastičnog klipa. Super elastični klip omogućava konstantnu silu ispravljanja koja uvijek ostaje ista.

Samoligirajući estetski fiksni aparat

Samoligirajući estetski fiksni aparat

Zajedničko djelovanje klipa i luka produžuje opseg (područje) aktivacije fiksne naprave te smanjuje broj pacijentovih posjeta i vrijeme terapije. Dodatni utor (slot) kod Quick bravica omogućava istodobno korištenje dva luka što je velika prednost u slučajevima impaktiranih zuba i zuba smještenih izvan zubnog luka.

Osim metalnih „Quick“ samoligirajućih bravica u našoj ordinaciji koriste se i estetske (bijele) samoligirajuće bravice QuicKlear. Postoji jako veliki broj različitih ortodontskih tehnika i sustava i njihova uporaba je isključivo odluka terapeuta koja ovisi o njegovoj obučenosti za određenu tehniku, vrsti anomalije koja se ispravlja, starosti pacijenta, kvaliteti bravica, dostupnosti na Hrvatskom tržištu itd.

Međutim, nemojte zaboraviti da su bravice samo „alat“ kojim se zubi pomiču, a sve ostalo je u „rukama“ i znanju ortodonta.

Samoligirajući estetski fiksni aparat

Samoligirajući estetski fiksni aparat

Također, ortodontsku terapiju provodimo i s 2D Forestadent te s Incognito™Appliance system 3M Unitek lingvalnim bravicama.

U oba slučaja bravice su zalijepljenje s unutrašnje strane zuba i ne vide se. Razlika je u tome da 2D bravice pomiču zube u dvije dimenzije i koriste se kod lakših slučajeva, ortodont ih sam lijepi na zube, savija žice…

Incognito™Appliance system podrazumjeva individualne bravice za svakog pacijenta. Dakle, nakon uzimanja otisaka, fotografiranja, obavljene cijele dijagnostike i plana terapije od strane ortodonta otisak se šalje u Incognito tvornicu gdje se rade bravice za svaki zub posebno.

incognito bravice

Bravice u svom sastavu imaju 50% zlata, veće su od 2D bravica ali pomiču zube u sve tri dimenzije i koriste se kod težih slučajeva. Također, ortodont dobije i već savijene žice.

Iako izgleda kao da je sve „u rukama robota“ i da ne treba biti specijalist ortodoncije za ovu tehniku, kao i uvjek ljudski faktor je najbitniji. Plan terapije, iznenadne loše i nenadane pomake zuba koji  se uvijek mogu pojaviti i pojavljuju se, jer se ipak radi o ljudskom organizmu, može riješiti samo ortodont, odnosno netko s iskustvom i znanjem ortodoncije.

stomatolog split

Bez obzira na sofisticiranu tehniku vašu anomaliju ipak liječi ortodont a ne „računalo ili robot“. Umjesto klasičnih otisaka sa žlicom i materijalom, otisak može biti i digitalni ako ordinacija ima skener. Rutinsko korištenje skenera još uvijek  ne postoji u stomatološkim ordinacijama zbog trenutno izuzetno visoke cijene skenera ali kao i svi ostali novi uređaji ubrzo će postati standardni dio svake ordinacije. U ovom slučaju nam skener  omogućava brže – digitalno slanje otiska u tvornicu umjesto standardnog slanja poštom. Zbog svega navedenog cijena terapije Incognito™Appliance systemom je za 20-30% veća nego sa 2D lingvalnim bravicama.