waterlase-iplus

Waterlase iPlus laser

Laseri se u medicini koriste od 1970. godine, a stomatolozii su počeli 1980 g. koristiti CO2 laser za lezije mekih tkiva. Tek je 1989. g. dizajniran prvi laser za stomatološku uporabu.

Zubni laseri se u stomatologiji sve više koriste zadnjih godina. Postoje laseri za meka tkiva – gingivu i tvrda tkiva – zub i kost. Prednost lasera je manja bolnost, manje krvarenje i smanjanje broja bakterija na mjestu gdje prođe laserska zraka. Međutim, laser nije svemoguć.

Ne može Vam vratiti koštano tkivo koje je nepovratno izgubljeno, a što se naziva paradotitis ili „paradentoza“. S njim možemo smanjti broj bakterija i upalni proces te spriječiti daljnji gubitak kosti. Laser danas pruža najveće mogućnosti u kirurgiji – otvaranje implantata i impaktiranih zuba, oblikovanju gingive te sanaciji karijesa.

Prednosti za pacijente su: manji strah i stres zbog manjeg korištenja anestetika („strah od igle“) i manje boli. Nema klasičnog zvuka turbine („bušilice“) tako da Vaš posjet stomatologu postaje ugodan. Laser je minimalno invazivan i štedi zubno tkivo, posjet traje kraće i odmah se vraćate svojim dnevnim obavezama. Također je manja potreba za analgeticima – lijekovima protiv boli.

U našoj ordinaciji laseri se koriste već 5 godina i dr. Goran Radica je edukator za Biolase lasere. Trenutno koristimo dva lasera:

DIODNI LASER – Biolase EPIC 10 (940 nm, 10W)

Diodni laser Biolase EPIC 10

Diodni laser Biolase EPIC 10

Epic je najnoviji i jedini diodni laser u USA koji dokazano ima tri terapijske svrhe:

  1. kirurgija mekih tkiva (gingive) – gingivoplastika, prikazivanje zuba.
  2. izbjeljivanje
  3. terapija boli- herpes, afte, postekstrakcijska bol, bol temporomandibularnog zgloba, bol nakon postave implantata, bol nakon postav fiksnog aparata

 

 

WaterLase iPlus (Er,Cr:YSGG) – 2780 nm

waterlase-iplus-dentalni-diodni-laser

Najnaprednija Waterlase tehnologija s fleksibilnom 2.789nm YSGG i 940nm diodom. Ovaj laser se koristi za terapiju tvrdih tkiva zuba – karijes, apicotomia, prikazivanje impaktiranih zuba i kosti

Više na www.biolase.com

Primjeri terapija zubnim laserom:

1. Oblikovanje ruba gingive na gornjem desnom  drugom sjekutiću

laser-gingivoplastika-prije-poslije

2. Prikazivanje implantata laserom

laser-prije-poslije

3. Oblikovanje zubnog grebena laserom za bolje ležište proteze

Oblikovanje zubnog grebena laserom za bolje ležište proteze

4.Prikazivanje zuba laserom

5. Priprema za ortodontske mikroimplantate

Priprema za ortodontske mikroimplantate

6. Predprotetsko oblikovanje gingive

Predprotetsko oblikovanje gingive

7. Izbjeljivanje laserom

Izbjeljivanje laserom8. Video primjer rada sa WaterLase iPlus laserom