Ortodoncija je dio stomatologije koji se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i čeljusti kako bi se dobio lijep osmijeh i oralno zdravlje. Ne izgledaju ružno samo pokvareni zubi već i loše položeni zubi. Takve loše položene zube ispravlja stomatolog – ortodont sa različitim ortodontskim aparatima.

Za fiksne ortodontske aparate u našoj se ordinaciji se koriste isključivo self-ligating ili samoligirajuće bravice, Quick Forestadent te Quick clear Forestadent. Od studenog 2014. godine radimo s potpuno keramičkim samoligirajućim bravicama – TruKlear koje su u kombinaciji s bijelim žicama potpuno nevidljive.

invisalign

Zbog sve većeg utjecaja vanjskog izgleda u životu ljudi,  sve više ljudi zahtjeva ortodontsku terapiju. Kako se zubi ravnaju aparatićima koji su u većoj mjeri vidljivi, razvile su se tehnike i aparati koji su gotovo nevidljivi što je odraslim osobama izuzetno važno. Tu spada Invisalign tehnika i lingvalni ortodontski aparati.

Osim 2D ortodontske ligvalne tehnike, koristimo i Incognito sustav lingvalne terapije kojim se mogu rješavati kompleksniji ortodontski slučajevi. Također, Incognito bravice su praktički ‘nevidljive’ jer se ugrađuju sa unutarnje strane zuba te zbog niskog profila ne smetaju govoru. Više informacija na Incognito – nevidljive bravice.

Hyrax je fiksni ortodontski aparat kojim se širi nepce odnosno gornja čeljust. Koristi se isključivo kada je gornja čeljust slabo razvijena u širinu. Obično se kod takvih pacijenata viđa izrazito usko nepce, križni zagriz i često je otežano disanje na nos jer je nepce dno nosne šupljine. Samo širenje nije bolno – pacijenti osjećaju lagani pritisak.

To su fiksni aparati koji se sastoje od dva prstena na trajnim prvim molarima „šesticama“ i koja su međusobno povezana žicom. Najviše se koriste u mješovitoj denticiji  (6 – 12 godine) kod djece koja su prerano izgubila mliječne molare. Pomoću ovih lukova spriječavamo pomak „šestica” naprijed što bi uzrokovalo nedostatak prostora za ostale trajne zube.

Retencija je sastavni dio ortodontske terapije i podrazumijeva razdoblje nakon skidanja fiksnog aparata u kojem se uspostavlja stabilnost zuba. Nakon pomaka zuba u novi položaj potrebno je od 10 do 12 mjeseci da se koštano tkivo oko zuba u potpunosti mineralizira i da se zubi naviknu na nove sile koje ih mogu pomaknuti – jezik, usne i obraze.

Ortodontska terapija se može provoditi u bilo kojoj dobi – sve dok pacijent ima zube. Pod „odraslim pacijentom“ u ortodonciji se smatraju svi pacijenti koji su završili rast i razvoj – prosječno nakon 18 – 20 godine života. Kako se sa starenjem smanjuje broj stanica i prokrvljenost koštanog tkiva terapija obično traje duže i retencija je doživotna. 

ortodontske terapije

Kod svih dolje prikazanih slučajeva rađena je terapija fiksnim aparatom u obje čeljusti. Aparatom u jednoj čeljusti se izuzetno rijetko mogu dobro ispraviti zubi i zagriz. Moramo naglasiti da dob pacijenta nije ograničavajući faktor za terapiju fiksnim aparatom, nego stupanj razvoja korijena zuba. Tu su i primjeri korištenja ortodontskih mikroimplantata.

Ostale usluge

U našoj ordinaciji nudimo usluge tretmana hijaluronskom kiselinom, odnosno tretmana pomlađivanja i ‘peglanja’ bora. Tretmani hijaluronskom kiselinom postali su vrlo popularni tretmani za pomlađivanje lica jer jednostavnim postupkom izglađuju bore, vraćaju licu sjaj i kožni tonus.

Dentalni implantat je nadomjestak od titana koji se ugrađuje u gornju ili donju čeljust pacijenta kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Titan se koristi zbog svoje biološke neutralnosti, jer je vrlo važno da tkivo prihvati strano tijelo. Ukoliko nema dovoljno koštane mase, moguće ju je obnoviti prije ugradnje implantata.

U našoj ordinaciji je moguće izbjeljivati zube na različite načine: laserom, zoom lampom i pomoću udlaga. Svi pripravci kojima se izbjeljuju zubi su bazirani na hidrogen peroksidu i karbamid peroksidu. Ostali dodaci služe za bolju aplikaciju pripravka, poboljšavaju mu miris i sadrže tvari koje smanjuju zubnu osjetljivost (flour).

Konzervativa je temeljna grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubi: popravcima, čišćenjem i liječenjem korijenskih kanala, ispunama te čišćenjem zubnog kamenca. Zubni karijes je infekcija koja nastaje djelovanjem bakterija u usnoj šupljini, a najviše je potpomognuta hranom bogatom ugljikohidratima.

Zubni laseri se u stomatologiji sve više koriste zadnjih godina. Postoje laseri za meka tkiva – gingivu i tvrda tkiva – zub i kost. Prednost lasera je manja bolnost, manje krvarenje i smanjanje broja bakterija na mjestu gdje prođe laserska zraka. Međutim, laser nije svemoguć.

Zubi se mogu estetski poljepšati pomoću krunica i ljuskica. Ako je zub čitav ili postoje mali ispuni najbolji izbor su ljuskice. Njih možemo slikoviti opisati kao „umjetni nokat“ –  zub se ispreparira s prednje i bočnih strana, uzme se otisak i tehničar napravi ljuskice od keramike te ih lijepi na zub.

Gignivoplastikom se oblikuje gingiva tj. zubno meso, a u našoj ordinaciji to se radi isključivo diodnim laserom.

Fiksna – bezmentalna keramika

  • titan keramika
  • individualni rad u laboratoriju

Ako imate pitanje ili želite dogovoriti konzultacije i pregled, obratite nam se na

Telefon: +385 21 532 429 ili Email: info@stomatolog-radica.com

Posjetite nas da vam vratimo osmijeh na lice!