Odlazak stomatologu kod većine ljudi izaziva stres i nelagodu pa nerijetko čujemo od pacijenata: „Najradije bih izvadio sve zube i stavio implantate/protezu pa da s njima više nemam problema.“ No, bez obzira na neugodu koju izaziva i sama pomisao na stomatološku stolicu, zubi su nam itekako potrebni, a evo i zašto:

1. usna šupljina početak je probavnoga sustava, a uloga zuba je kidanje, mljevenje i usitnjavanje hrane koju enzimi iz sline počinju razgrađivati – dakle, bez zuba se ne možete  normalno hraniti, otežana je razgradnja hrane, a samim tim mogu nastati i problemi u ostatku probavnoga trakta.

2. zubi služe i za govor – vjerojatno ste svi kod djece kad im ispadaju mliječni zubi, odnosno pri izmjeni zuba primijetili otežano izgovaranje glasova š, s, ž. To se također uočava i kod pacijenata s otvorenim zagrizom – odnosno onih kod kojih između gornjih i donjih prednjih zuba postoji „rupa“.

3. zubi su prvo što netko primijeti na vama – loše postavljeni, nepravilni zubi, pokvareni zubi ili njihov nedostatak stvaraju o vama loš dojam. Primijetili ste da na većini karikatura smiješne i ne pretjerano pametne osobe gotovo uvijek imaju prednje zube izbačene naprijed. 

Zbog lijepog osmijeha, pravilnih i zdravih zubi ostavljate pozitivan dojam kod drugih ljudi. S druge strane, nepravilno položeni zubi, njihov nedostatak te pokvareni zubi u startu ostavljaju loš dojam na druge.

Bez obzira na to u kojemu se dijelu svijeta nalazili, kulturi u kojoj ste odrasli, reakcija okoline na loš položaj zuba, njihov nedostatak i pokvarene zube uvijek je ista.

Nema sumnje da položaj zuba i osmijeh mogu znatno utjecati, čak i odrediti vaše socijalne kontakte te tako uvelike utjecati na kvalitetu vašega života.

Budimo iskreni, zbog čega vas većina odlazi stomatologu?

1. bol – zuba ili okolnih struktura (uho, zglob, glava) zbog oštećenja zuba ili lošega zagriza;

2. estetika – jednostavno želite izgledati ljepše.

Ne sjećam se da mi je ikada došao pacijent i rekao: “Želim terapiju jer pogrešno žvačem, odnosno imam funkcionalnih problema“ ili „stavite mi novi ispun (plombu) da imam bolje kontakte i funkciju zuba.“  Većina vas kaže: „Zubi su mi ružni, želim da budu ljepši.“

Prednost našega posla je u tome da samo zdravi i dobro posloženi zubi izgledaju lijepo. Dakle, kada vam izliječimo zube, nadoknadimo izgubljene, napravimo nove ispune i posložimo ih prema pravilima struke, oni su tada i lijepi.

Naš primarni zadatak je izliječiti vas, a estetika dolazi sama od sebe.

To su potvrdili i rezultati mog magistarskog rada „Procjena potrebe za ortodontskom terapijom pomoću IOTN-a“, za potrebe kojeg sam pregledala skupinu mladih iz jedne splitske srednje škole. Na osnovu postojanja anomalija (položaja zuba) i njihova estetskog izgleda određivala sam im potrebu za ortodontskom terapijom, ali i oni sami također su određivali potrebu za ortodontskom terapijom na osnovu izgleda svojih zuba te odgovorili na određena pitanja.

Rezultati su pokazali da 92,4 %  ispitanih splitskih srednjoškolaca smatra da su dobro posloženi zubi važni za izgled lica.  Također, i djeca koja nemaju ortodontsku anomaliju i ja ocijenili smo njihove zube lijepima. 

Nadalje, sva djeca za koju sam ustanovila da trebaju ortodontsku terapiju jer im zubi ne izgledaju lijepo (loša estetika) već su bila na ortodontskom pregledu – svjesni su nedostataka. 

Većina djece smatra da im ortodontska terapija treba zbog ružnoga položaja zuba.    

Također, dobila sam i odgovore na pitanja što bi mijenjali na svojim zubima – boju ili položaj.

Istraživanje je pokazalo i jednu zanimljivu činjenicu – većina djece koja su odgovorila da im je svejedno kako su im zubi posloženi, dakle „nije ih briga“, ipak je željela da su im zubi bolje posloženi – no, nisu htjeli javno priznati da im ipak smetaju loše posloženi zubi.

Stoga  – posjetite nas da vam vratimo osmijeh na lice!

 

© Svako daljnje prenošenje i objavljivanje dijela ili cijeloga teksta zabranjeno je bez dopuštenja autora.

Autor: mr.sc. Nataša Radica, DMD, spec.ortodont