Jedna od glavnih, ali i ukorijenjenih zabluda o mliječnim zubima je da im ne treba posvećivati pažnju jer će ih zamijeniti njihovi trajni nasljednici. Međutim, to nije točno jer ispravna briga o prvim dječjim zubićima prevenira nastanak ne samo ortodontskih i funkcionalnih smetnji, već i negativnog utjecaja na psihološki i socijalni razvoj djeteta.

Prvi posjet stomatologu

U razdoblju od nicanja prvog zubića do prvog rođendana, roditelji bi trebali dovesti svog mališana kod stomatologa. Stomatolog prilikom te posjete upoznaje roditelje s načinima održavanja pravilne higijene i zdravlja zubića, a dijete se istovremeno navikava na novo okruženje ordinacije. Pravodobnim odlaskom stomatologu može se prevenirati nastanak karijesa, ali i straha koji u djetetu izaziva mogućnost pojave boli u ordinaciji. Postupnim i polaganim izlaganjem mališana raznim preventivnim postupcima omogućuju se što bezbolniji posjeti stomatologu.

Pravilno održavanje higijene zubića

Preporučuje se četkanje od prvog dana pojave mliječnog zubića pastom namijenjenoj djeci mlađoj od 6 godina. S obzirom na manjak strpljenja u mališana, dovoljno je da pojedinačno četkanje bude duže od 1 minute, a roditeljska asistencija svakako je potrebna do 7. godine.

Odabir četkice i rutina korištenja

Kako dijete raste, veličinu četkice treba prilagođavati dobi. U početku, preporuka je četkati zube jednom dnevno, a s pojavom sve više zubića, dijete bi se trebalo navikavati na pranje zubi dva puta dnevno, ujutro i navečer prije spavanja. Uz pravilnu higijenu kod kuće i redovitim odlascima stomatologu, vaši mališani sretno će dočekati dolazak zubić vile.