Čak i ako spadate u malobrojnu skupinu onih koji se mogu pohvaliti potpuno zdravim zubima, proljeće je pravo vrijeme za posjet stomatologu da biste utvrdili jesu li doista svi vaši zubi zdravi te kako biste na vrijeme s liječnikom dogovorili potrebne ili dodatne tretmane.

Dolaskom toploga vremena bakterije u usnoj šupljini se množe, a uzrok tome je više drugih procesa u organizmu koji se javljaju u ovo godišnje doba, primjerice, refluksa kiseline iz želuca uzrokovanog GERB-om. Želimo li umanjiti potencijalne posljedice nakupljanja bakterija, važno je što prije otići na stomatološki pregled na kojemu će stomatolog kratkim i bezbolnim zahvatima učiniti vaš osmijeh ljepšim i blistavijim.

Potrebni zahvati

Zahvat kojim počinje “proljetni remont” je preventivno skidanje zubnoga kamenca i mekih zubnih naslaga te poliranje zuba. To neće pridonijeti samo ljepšem izgledu zuba, nego i omogućiti zdravlje našega zubnog mesa – gingive, te potporne aparature zuba – parodonta. Uz takvu terapiju, zdravlju parodonta dodatno pridonosi i korištenje dentalnih lasera koji se koriste i u Ordinaciji Radica. Važno je znati da je uz sve te zahvate pravilna higijena esencijalna za zdravlje zuba i usne šupljine. Nakon svih navedenih tretmana, potrebno je odstraniti karijesne lezije te zamijeniti postojeće loše ispune, što će prevenirati nastanak karijesa i potencijalne dentalne probleme.

Pravo vrijeme za izbjeljivanje

Zadnje, no ne i posljednje je izbjeljivanje zubi za koje se odlučuje sve veći broj pacijenata. Zanimljivo je da se proljeće smatra najboljim razdobljem za izbjeljivanje zubi jer oni sada najbolje dolaze do izražaja zbog sve tamnijega tena. Osim izbjeljivanja, mogu se koristiti i ljuskice koje će poljepšati zub i dati mu visoku estetiku. Kompozitnim ljuskicama izgled zuba može se promijeniti u samo nekoliko sati nakon ulaska u ordinaciju. Taj proces trajat će malo dulje ako pacijent izrazi želju za keramičkim ljuskicama, no uz vrhunske zubne tehničare i individualan pristup, postižu se maksimalni rezultati.

Autorica: Dr. Željka Baričević, dr. med. dent.

© Svako daljnje prenošenje i objavljivanje dijela ili cijeloga teksta zabranjeno je bez dopuštenja autora.