Znate li da su zubi i osmijeh, uz ruke, prvo što drugi primijete na vama? Jeste li upoznati s činjenicom da vam položaj zuba i njihova vidljivost može dodati, odnosno oduzeti godine? Naime, kako starimo usne nam se spuštaju pa se gornji zubi vide sve manje, a donji sve više. Vidljivost gornjih sjekutića pri normalnoj komunikaciji povezuje se s mladošću, a donjih sa starošću.

Također, zbog produbljena zagriza kutovi usana padaju, nazolabijalne bore se produbljuju i izdužuju i lice dobiva starački izgled što možete vidjeti na slijedećim slikama. Nakon podizanja zagriza fiksnim aparatom pacijentu su se smanjile bore te poboljšao izgled usana i profila.

Izgled prije terapije

Izgled poslije terapije

Međutim, nikada nije kasno da se to popravi. Ortodontski aparatići i ispravljanje zuba više nije nešto što se radi samo kod djece. Više od 40% ortodontskih pacijenata danas su starije osobe kod kojih je završen rast i razvoj. Zubi se mogu pomicati dok god ih ima u usnoj šupljini. Pomak je sporiji, terapija traje dulje i ponekad se ne mogu postići rezultati kao kod djece, ali uvijek dolazi da znatnoga poboljšanja. Ortodontska terapija ponekad je prije protetske terapije i neminovna zbog dovođenja zuba u bolji položaj i podizanja zagriza.

Na sljedećoj slici se mogu vidjeti početak i kraj ortodontske i protetske terapije. Protetske radove radio je dr. Goran Radica.

Osmjeh prije terapije:

U sljedećem primjeru prikazan jeodrasli  pacijent s kompresijom koji je već bio u ortodontskoj terapiji kada su izvađeni gornji i donji prvi premolari. U međuvremenu je došlo do resorpcije – gubitka korijena gornje desne „dvojke“. Pacijentu je započeta terapija s fiksnim aparatom u obje čeljusti. Zadržana je „dvojka“ radi estetskih razloga. Nakon terapije zub je izvađen i napravljen je protetski nadomjestak – rad dr. Željke Baričević

Slijedeći primjer pokazuje predprotersku ortodontsku terapiju. Pacijentica je upućena od svog stomatologa nakon što nije bila zadovoljna izgledom osmjeha i odnosom zuba i gingive u privremenom protetskom radu. Napravljena je ortodontska terapija samo u gornjoj čeljusti a nakon toga novi privremeni protetski rad.

Osmijeh prije terapije

Osmijeh poslije terapije

U ovom primjeru pacijent je započeo terapiju nezadovoljan izgledom zuba sa razmacima.

Danas postoje estetski fiksni aparati i Invisalign koji su manje vidljivi i ne stvaraju probleme u svakodnevnomu životu.

Problem je jedino što ortodontska terapija traje prosječno od 15 do 24 mjeseca, a nakon nje obvezno se nosi retencijski aparatić kako bi se zadržao dobiveni položaj zuba.

Sada, kad smo zube dobro posložili, možemo ih izbijeliti i oblikovati zubno meso (gingivu) oko njih.To sve može se brzo i relativno bezbolno napraviti pomoću lasera.

Posljednjih godina u stomatologiji se sve više koriste zubni laseri. Postoje laseri za meka tkiva, gingivu, i tvrda tkiva, zub i kost. Prednost lasera je manja bolnost, manje krvarenje i smanjenje broja bakterija na mjestu gdje prođe laserska zraka.

Međutim, ni laser nije svemoguć. Ne može vam vratiti nepovratno izgubljeno koštano tkivo, odnosno obnoviti ono što je zahvaćeno parodontitisom ili „paradentozom“, no njime se može smanjiti broj bakterija i upalni proces te spriječiti daljnji gubitak kosti.

Laser danas najveće mogućnosti pruža u kirurgiji – otvaranju implantata i impaktiranih zuba, oblikovanju gingive te sanaciji karijesa.

  laser-gingivoplastika-prije-poslije
                                   
Nadalje, zubi se mogu poljepšati pomoću krunica i  ljuskica ili veneera. Ako je zub čitav ili postoje mali ispuni, najbolji izbor su ljuskice. Njih možemo slikovito opisati kao „umjetni nokat“ – dakle, zub se ispreparira za oko 1,5-2,5 mm s prednje i bočnih strana, uzme se otisak pa tehničar u laboratoriju napravi ljuskice od keramike kojima se popravljaju oblik i boja zuba pa se te ljuskice lijepe na zube. Tako se mogu ispraviti i manji nedostaci u položaju zuba.

Ako je potrebno nadoknaditi izgubljene zube, to možemo napraviti pomoću dentalnih implantata. Današnji implantati napravljeni su od titana i postoje različite veličine za različita područja čeljusti. Međutim, mnogi misle da će samim postavljanjem implantata riješiti sve svoje probleme, a pritom zaboravljaju da se implantati postavljaju u istu sredinu s istim bakterijama i higijenskim navikama koje su i dovele do gubitka zuba.

Stoga, ako se navike ne promijene u smislu savršene oralne higijene, redovitoga posjećivanja stomatologa i čišćenja tvrdih zubnih naslaga, umjesto karijesa i parodontitisa koji je i doveo do gubitka zuba, odnosno kosti, nastat će periimplantitis i gubitak implantata. Na kraju, ne zaboravite da je najbolji zubni implantat vaš zub pa učinite sve da zadržite svoje zube.

I za kraj, zapamtite: briga o zubima dugotrajan je, ali isplativ proces; brinete se o zdravlju, a ljepota dolazi sama od sebe.